Building Youth Supportive Communities – Environment (BYSC-E)

Tipul de proiect
ONG
Site web
http://evs.curbadecultura.ro
Perioada de derulare a proiectului
mai 2018 - iulie 2019
Obiectivele proiectului
1.Promovarea colectării selective a deșeurile și a unor atitudini protectoare față de mediu, în comunele Izvoarele, Măneciu și Cerașu.
2.Dezvoltarea e atitudini pozitive de implicare și spirit civic atât în rândul voluntarilor implicați în proiect cât și în rândul membrilor comunității
3.Devoltarea de abilități de vorbit în public, planificare și management de proiect pentru 8 voluntari internaționali și pentru voluntarii locali.
4.Oferirea unui context pentru devoltare personală, acumulare de comptențe transversale și abilități de comunicare în limbi străine pentru 8 voluntari internaționali și pentru voluntarii locali.
Descriere proiect
Curba de Cultură lucrează în comunitatea izvoarană de mai bine de 6 ani de zile și găzduiește voluntari internaționali de mai bine de 3 ani în cadrul Serviciului European de Voluntariat. Întoată această perioadă lucrând cu tineri și copii am descoperit că putem aborda și alte problem ale comunității decât cele legate de interculturalitate și dezvoltare personală. Astfel după câteva discuții cu autoritățile locale, o nevoie pe care am identificat-o împreună a fost cea de educație pentru mediu și pentru colectare selectivă a deșeurilor. Deși comuna Izvoarele este dotată cu tomberoane de colecatre selectivă, ca multe altele, locuitorii ori nu le folosesc, ori pun în ele toate deșeurile fără să le selecteze.
Prin urmare lipsa educației cu privire la beneficiile și avantajele de scurtă și lungă durată ale colectării selective ne-a determinat să pornim cu acest proiect. Bazându-ne pe succesul proiectelor anterioare în care am găzduit voluntari internaționali care organizau activități educaționale interactive în școlile din comună, am decis să continuăm ideea dar concentrându-ne pe educația pentru mediu și colectarea selectivă a deșeurilor.
Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse și a crește gradul de conștientizare și educație al copiilor și tinerilor din comunele Izvoarele, Măneciu și Cerașu am început implementarea unei serii de activități educative ce se vor desfălșura cu ajutorul echipelor de voluntari internaționali și locali. Astfel vom găzdui două serii de câte patru voluntari internaționali din Estonia, Germani, Slovenia și Portugalia care vor implementa în școlile din comunele mai sus menționate, activități precum :
- jocuri de rol, simulări, prezentări cu privire la impactul pe care activitatea fiecăruia o are asupra mediului
- competiții și ateliere de reciclare și reutilizare a materialelor
- vizite la stația de sortare a deșeurilor și la groapa de gunoi
- crearea și decorarea împreună cu elevii a unor coșuri de gunoi pentru materialele reciclabile pentru fiecare sală de clasă
- organizarea de vânători de comori și competiții sportive pe teme de mediu
- seri interculturale
- scrierea și publicarea de articole pe teme de mediu dar și despre experiența pe care o trăiesc voluntarii internaționali
Crearea unei broșuri cu rezultatele proiectului, povești și sfaturi pentru protejarea mediului, precum și moduri simple de economisire și reducere a resurselor pe care le utilizăm zilnic.
Grupul tinta al proiectului
Grup țintă comunitatea locală (copii și tinerii în principal) și voluntarii internaționali și în mod indirect organizațiile internaționale partenere, societatea în general.
Numărul estimat de beneficiari direcți este 800 (elevii școlilor din cele 3 comune) la care se adaugă aprx 400 beneficiari ai evenimentelor și activităților care se vor desfășura înafara cadrului școlar (părinți, rude, alți localnici).
Si 8 voluntari internaționali și 20 de voluntari locali.
Rezultate - Impact - Rezultate masurabile
3 unități școlare din cele 3 comune
800 elevi care interacționează cu voluntarii străini și au cosuri de colectare selectivă în clase - 60 de coșuri
400 de alți locuitori ai comunei participanti la evenimentele deschise publicului.
20 de voluntari locali și 8 internaționali
Aproximativ 5000 de persone informate cu privire la rezultatele proiectului
O broșură cu sfaturi și idei de reciclare, reducere și reutilizare a resurselor disponibilă gratuit electronic în EN, RO, SI, EE, PT si DE.
Contributia financiara si non-financiara in realizarea proiectului
Proiectul este finanțat prin programul Erasmus+ prin intermediul ANPCDEFP. Valoarea grantului este de 36.000 EUR. Cofinanțarea din surse proprii a organizației este de aprx 10% (3.600 EUR)
Contribuția non-financiară (în natură) este reprezentată de munca voluntarilor din organizație și de costurile utilizarii echipamentelor (computere, proiectoare, imprimante, camere foto etc) și a mijloacelor fixe ale organizației (sediu, mașini etc).
Persoana juridica care a derulat / deruleaza proiectul
Asociația Curba de Cultură